heden berichten heden Berichten

Tuesday, February 12, 2013

Dinosaur Kale


DINOSAUR KALE 
door Daphne Rosenthal

Vorig jaar kregen we bij een etentje bij mensen thuis een kale salad: heel klein gesneden boerenkool met wat stukjes tomaat en avocado in een romige dressing. Het was heerlijk. Boerenkool in Amerika? Nee, niet precies, het is in Nederland bij natuurwinkels te koop als zwarte kool; blancheren mag, maar het is in principe gewoon rauw te eten. In de supermarkt is het gewoon kale, op de farmer’s market staat het bekend als dinosaur kale, omdat het zo enorm voedzaam is. Bij ons op de hoek van de straat is een heel populaire juice bar. Ze maken daar hele aparte sappen, wheatgrass juice en notenjuice, en kale broccoli juice.
De kale salad heeft waarschijnlijk furore gemaakt op de golven van de Raw Food beweging. In ieder hip restaurant is de salade verkrijgbaar, maar ook in de gewone diner. Bij de salad bar van de chique supermarktketen Whole Foods is de zwarte kool verwerkt in maar liefst 7 verschillende salades. Het ligt ook in de schappen als kale chips met Cajun kruiden, Teriyaki en zelfs met chocola, 6 dollar voor een piepklein zakje.

Je zou denken dat met deze gezondheidscultuur ook biologisch vlees populair zou zijn. Na enig zoeken hebben we drie kwaliteitsslagers in een tien mijlsradius van ons huis gevonden, maar zelfs daar is de herkomst van het vlees onduidelijk. De term all natural moet indruk maken, maar betekent eigenlijk alleen dat het vlees geen toevoegingen bevat. De Angelinos vinden het prima zo. Over diervoeding, antibiotica en groeihormonen heeft niemand het. Zelfs Whole Foods, dat een imago uit wil stralen van ultiem bewustzijn en verfijning, heeft bijna geen biologisch vlees op zijn enorme slagersafdeling. Ze hebben een eigen keurmerk in vijf stappen, maar de hoogste trap, organic, ligt eigenlijk nooit in het schap. Een exclusieve slager in de wijk Los Feliz biedt zijn meest luxueuze gehakt aan met de vermelding 100% grass fed.

Koken is iets bijzonders, een luxe evenement. Men zoekt zorgvuldig een recept uit, haalt bijzondere ingrediënten en attributen in huis en gaat dan koken voor vrienden. Gewoon even snel wat uit je mouw flansen met wat je in de koelkast hebt liggen doen mensen zelden. Afhalen is gemakkelijk, je eet het thuis uit een boxje bij de computer. Het is natuurlijk wel duurder dan koken. Maar op een gegeven moment weet je dat ene Vietnamese restaurant wel te vinden waar je voor 6 dollar zo’n enorme portie noodles krijgt dat je genoeg overhoudt voor de lunch. Veel restaurants serveren grote porties, vooral bij de nagerechten, maar soms wordt je verrast door iets heel kleins: Europese chic.

De variëteit aan internationale keukens is enorm. Van Armeens tot Koreaans, van El Salvadoraans tot Pools. Tegenwoordig wonen meer Latino’s in Koreatown dan Koreanen. We hebben er een keer in een Mexicaans restaurant gegeten met marimba orkestje en speciale mole sauzen. Aan de buitenkant zag het eruit als een Chinese tempel. Veel etnische restaurants zijn klein en worden gerund door families. Zonder hun goedkope prijzen zouden ze niet meer concurrerend zijn en failliet gaan. Om het hoofd boven water te houden, investeren ze meestal niet in duurzaam gevangen vis of biologisch vlees.

Toch is LA een geweldige plek voor veganisten en vegetariërs, voor de raw foodies en de macrobioten. Omdat hier veel minder zuivel gegeten wordt dan in Nederland, zijn vegetariërs vaak meteen maar veganist. Dat is populair in de hippe stukken van LA. Het rein houden van het lichaam is een aantrekkelijk idee, valt mooi samen met de yoga cultuur. We eten de laatste tijd weleens bij een plek Cafe M, waar ze heerlijke chai thee en fantastische zoete aardappelchips serveren. Macrobiotisch eten is wel het laatste waar ik vroeger aan gedacht zou hebben, nu kijk ik met plezier hun kookboeken door als we bij M nog even nagenieten van de pizza met veganistisch kaas.

In de VS zijn de meeste van onze vrienden alleseters. Ze halen gerust een patatje met hamburger bij de McDonald’s. Of een taco met mystery meat. Als we er naar vragen zeggen ze I eat everything en I just love meat en kijken ons aan met een blik van ‘je gaat me toch niet vertellen wat ik wel en niet mag doen, wel?’ De natuur in Californië is zo uitgestrekt en overweldigend, misschien is dat de reden dat mensen weinig op lijken te hebben met kwetsbaarheid van ecosystemen. Ze rijden op zondag na de yoga zo zes mijl om met de auto om nog even die kalejuice te halen.

Een vriendin van ons die lang in San Francisco heeft gewoond, zei over dit soort dingen: in SF leven mensen bewust van hun omgeving en de wereld, in LA gaat het vooral om bewust leven voor jezelf.

Daphne’s Kale salad:

1 eetl Chermoula
1 eetl Parmezaanse kaas
1 eetl Olijfolie
1 teentje Knoflook
sap van 1 limoen

Bosje Zwarte Kool ( de dinosaur kale)
½ of 1 Avocado
handje Noten (walnoten, amandelen)
1 of 2 Tomaten

Was de kool, eventueel in kleine stukjes snijden en meng hem met partjes avocado en tomaat en desgewenst wat noten. De dressing maakt je door kaas fijn te raspen en te mengen met het sap van de limoen, olijfolie en een geperst teentje knoflook. Dit alles op smaak gebracht met de eetlepel chermoula.
Ik doe er vaak nog een zoete vrucht doorheen, zoals een sinaasappel of een appel in stukjes. Hoe zuurder en scherper de saus, hoe beter het mengt met het fruit.






0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home