heden berichten heden Berichten

Thursday, March 1, 2012

American Girl

door Wouter van Riessen en Daphne Rosenthal

Winkelcentrum The Grove in het hart van Los Angeles is op zaterdagen vol van meisjes van een jaar of negen met een grote grijns en een roze tas. In de winkel van American Girl kun je een pop op maat bestellen. Je kiest zelf de kleur van de ogen, de stijl van het haar, de huidskleur, sproetjes misschien en als je geluk hebt lijkt de pop sprekend op jou.
American Girl heeft verschillende karakters bedacht, gesitueerd in uiteenlopende momenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Bij elk van die poppen hoort een verzameling kleren en attributen en een boekje dat haar lief en leed beschrijft. Josefina Montoya uit 1824 is a caring girl whose heart and hopes are as big as the New Mexico sky. Haar hobby is to collect special items that remind her of Mamá for her memory box. Rebecca Rubin uit 1914 is a lively girl with dramatic flair, growing up in New York City. Ze houdt van coming together with her family every Friday for a special Sabbath dinner. Julie Albright uit 1974 is a Fun-loving girl from San Francisco who faces big changes- and creates a few of her own. Zij heeft als ‘life changing experience’ her Parents Divorce and a move to a new school. Zij moet een ‘Father’s advice’ ontberen. Deze krijgt Rebecca weer wel, maar die heeft weer geen ‘memorable moment’, zoals Addy’s First taste of ice cream. Addy Walker (1864) is a courageous girl determined to be free in the midst of the Civil War.
Op de tweede verdieping zijn de verhalen in aparte diorama’s geplaatst, zonder enige vermenging. Clichés over bevolkingsgroepen worden met hartverwarmende verhalen over moedige meisjes in leven gehouden. Het ontdekken van een identiteit wordt gepresenteerd als een meerkeuzemenu waarvan de uitkomst bij aanvang al vaststaat.
Oh ja, de pop en het boekje met levensverhaal kosten 105 dollar. Inclusief wat basisattributen, zoals de Russische sjaal van Rebecca wordt dat 124 dollar. Als je een katje, een keukentje en nog wat snoezige cupcakes erbij wilt, ben je zo een paar honderd dollar verder. De grootste bonus is dat de mutsjes, handstasjes en jurkjes van de poppen ook in meidenmaten worden aangeboden. Zo is de identificatie compleet. Heb je je been gebroken? Dan kan ook Kaya uit 1764, een adventurous Nez Pez girl who dreams of being a leader for her people, met jou in het gips gaan.
In de winkel is het een drukte van belang bij de kap- en beautysalon, waar facials en pedicure (voor de poppen) gegeven wordt. Er is een cafeetje waar je samen wat kunt gaan drinken en een ‘dolls hospital’, inclusief ziekenhuistenue met hartjesprint. Het wachten is op een ‘conversation corner’ waar de pop met een analist in gesprek kan gaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home